standard-title ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα άπτεται της ειδικότητας μας, θα είμαστε δίπλα σας και θα επιστρατεύσουμε όλες τις ιατρικές μας γνώσεις με μοναδικό σκοπό, να σας βοηθήσουμε και να υπάρξουμε αποτελεσματικοί.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα άπτεται της ειδικότητας μας, θα είμαστε δίπλα σας και θα επιστρατεύσουμε όλες τις ιατρικές μας γνώσεις με μοναδικό σκοπό, να σας βοηθήσουμε και να υπάρξουμε αποτελεσματικοί.

Ινομυόματα

Τα ινομυώματα είναι στην πλειονότητά τους ακίνδυνα, και συνήθως υποχωρούν κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Είναι οι πιο συχνοί καλοήθεις όγκοι που εμφανίζονται στη μήτρα. Oι πιθανότητες να εξελιχθούν σε κακοήθεια είναι πολύ λίγες (0,1-0,5%). Εμφανίζονται κυρίως σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας (25-45 ετών) .Η διάγνωση γίνεται κυρίως με υπερηχογράφημα, εάν δεν είναι εύρημα από άλλη διαγνωστική εξέταση π.χ. αξονική τομογραφία λεκάνης . Εάν και ακίνδυνα, η χειρουργική τους αφαίρεση επιβάλλεται μόνο όταν είναι μεγάλα και δημιουργούν προβλήματα (π.χ. υπογονιμότητας ή να οδηγήσουν σε απόφραξη των σαλπίγγων ή να βλάψουν τις ωοθήκες).
Κάποιες γυναίκες, εάν και έχουν ινομυώματα, είναι ασυμπτωματικές. Άλλες πάλι παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα, τα οποία ποικίλλουν . Οι γυναίκες συνήθως μας αναφέρουν πόνο, αίσθηση βάρους στην περιοχή της κοιλιάς, μεγάλη απώλεια αίματος κατά την περίοδο (μηνορραγία),ή πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου και κατά τη σεξουαλική επαφή, καθώς και συχνουρία.
Τα ινομυώματα χρειάζονται, ειδικά στην αρχή που θα διαγνωστούν, περιοδική παρακολούθηση με κολπική υπερηχογραφία κάθε 6-12 μήνες. Εάν ο γυναικολόγος κρίνει πως πρέπει να αφαιρεθούν π.χ. λόγω υπογονιμότητας, αυτό μπορεί να γίνει εύκολα είτε λαπαροσκοπικώς ή υστεροσκοπικώς (δια της κολπικής οδού) ή με την κλασική ανοικτή μέθοδο της λαπαροτομίας.

Ιός HPV (Human Papilloma Virus) – Κονδυλώματα

Τα στελέχη του ιού απαριθμούν μεγάλο αριθμό, πάνω από 120 μέχρι στιγμής. Μολύνουν την γεννητική περιοχή και των δυο φύλλων, όπως είναι ο κόλπος, ο τράχηλος, το ορθό, το πέος, το όσχεο. Είναι μία σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, με διάφορες εκδηλώσεις, όπως τα κονδυλώματα, έως και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας . Λόγω των διαφορετικών κατηγοριών και της διαφορετικής επικινδυνότητας του ιού HPV, όταν κατά την εξέταση με το τεστ Παπανικολάου βρεθούν αλλοιώσεις στον Τράχηλο της μήτρας, είναι απαραίτητη η ταυτοποίηση του ιού και η κατάταξή του ανάλογα με την επικινδυνότητά του. Η παρακολούθηση του κρίνεται από την εκτίμηση που θα κάνει ο γυναικολόγος. Υπάρχουν κάποιοι τύποι που εμφανίζονται πιο επιθετικοί και ενοχοποιούνται για τη δημιουργία καρκίνου, ενώ άλλοι είναι λιγότερο επιθετικοί και προκαλούν βλάβες που καθίστανται πολύ λιγότερο επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Οι πιο συχνοί τύποι Υψηλού κινδύνου είναι οι : 16, 18, 45, 31, 33, 52, 58, 35, 39, αν και συνολικά υπολογίζονται πάνω από δεκαπέντε.
Στην πλειοψηφία των ασθενών δεν υπάρχουν έκδηλα συμπτώματα. Η διάγνωση των κονδυλωμάτων γίνεται με την καθιερωμένη γυναικολογική εξέταση από τον γυναικολόγο και από τα ευρήματα του τεστ κατά Παπανικολάου. Το είδος της θεραπείας θα αποφασιστεί από τον γυναικολόγο μαζί με τον ασθενή, μετά από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και την συζήτηση των ωφελειών της κάθε θεραπείας, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πλήρη ίαση από τον ιό.

Εμβόλιο για το HPV

Το εμβόλιο HPV είναι ένα αδρανοποιημένο προφυλακτικό εμβόλιο ενάντια στους 4 κυριότερους τύπους ιού HPV (6/11 και 16/18). Οι δύο από αυτούς (16/18) προκαλούν το 70% του τραχηλικού καρκίνου και οι άλλοι δύο (6/11) είναι υπεύθυνοι για το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων. Η προστασία από τον HPV αναμένεται να είναι μακράς διαρκείας. Είναι σημαντικό να εμβολιαστούν τα κορίτσια πριν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή -οπότε και πριν την έκθεσή τους στον ιό HPV. Στα κορίτσια αυτά , η ανοσολογική κάλυψη για τους 4 τύπους HPV φτάνει έως και το 100%. Αν παρόλα αυτά μια γυναίκα ή ένα κορίτσι έχουν ήδη μολυνθεί από κάποιον τύπο HPV, τότε το εμβόλιο δεν παρέχει πρόληψη για πιθανή νόσο από αυτόν τον συγκεκριμένο τύπο. Το εμβόλιο συνιστάται επίσης για κορίτσια και γυναίκες 13-26 χρόνων που δεν εμβολιάστηκαν νωρίτερα. Το εμβόλιο χορηγείται σε 3 δόσεις. Είναι άγνωστο προς το παρόν αν θα χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις. Το εμβόλιο δε θεραπεύει ήδη εγκατεστημένο HPV, ούτε προλαμβάνει τον καρκίνο του σώματος της μήτρας ή των ωοθηκών οι οποίοι δε σχετίζονται με μόλυνση από τον HPV.Οι γυναίκες πρέπει επομένως απαραιτήτως να συνεχίσουν να κάνουν τεστ Παπανικολάου και μετά τον εμβολιασμό. Ο ακρογωνιαίος λίθος της πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας παραμένει το τεστ Παπανικολάου. Όπως όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια έχουν κάποιες παρενέργειες και σ΄ αυτό το εμβόλιο παρουσιάστηκαν επιπλοκές όπως π.χ. έντονη ζάλη, εξανθήματα, φλεγμονή στο σημείο της ένεσης και άλλα. Εμείς στο ιατρείο μας αποφασίζουμε τον εμβολιασμό ή όχι νεαρών κοριτσιών μετά από συζήτηση για τα υπέρ και κατά, σύμφωνα με την παγκόσμια ιατρική βιβλιογραφία των πιο πρόσφατων ερευνών.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS)

To σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) αποτελεί το συχνότερο αίτιο δυσλειτουργίας των ωοθηκών στις γυναίκες παραγωγικής ηλικίας. Παρατηρούνται σε αυτό μια ποικιλία συμπτωμάτων και γι’ αυτό ορίζεται ως σύνδρομο και όχι ως νόσος. Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία η γυναίκα παρουσιάζει ορμονικές διαταραχές που επηρεάζουν τόσο την εμφάνισή της, όσο και την περίοδό της και την ικανότητα εγκυμοσύνης. Όταν μία γυναίκα παρουσιάζει τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω συμπτώματα τότε μπορεί να έχει” σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών”, για αυτό καλό θα ήταν να επισκεφτεί τον γυναικολόγο της, το συντομότερο.

1. Υπογονιμότητα (δυσκολία στη σύλληψη)
2. Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα
3. Διαταραχές περιόδου
4. Παχυσαρκία
5. Ακμή

Ο γυναικολόγος θα πάρει το ιστορικό σας, θα σας εξετάσει με τους υπερήχους, μπορεί να ζητήσει και ορμονολογικές εξετάσεις και τέλος θα σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία για να εξαλειφθούν τα προβλήματα σας που στο μέλλον μπορεί και να μεγιστοποιηθούν. Για άλλη μια φορά αξίζει να θυμάστε ότι η πρώιμη διάγνωση βοηθά στην έγκαιρη έναρξη της θεραπείας και την πρόληψη των σοβαρών επιπλοκών του συνδρόμου, όπως είναι η υπογονιμότητα, ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ενδομητρίωση

Πρόκειται για μία αρκετά συχνή πάθηση, η οποία προσβάλλει περίπου το 10% των γυναικών ηλικίας 16-50 ετών. Ο ιστός που επενδύει φυσιολογικά το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο) στη ενδομητρώση προσκολλάται και αναπτύσσεται στην εξωτερική επιφάνειά της ή σε άλλα όργανα, όπως οι ωοθήκες, το έντερο, οι σάλπιγγες ή η ουροδόχος κύστη. Μία γυναίκα μπορεί να πάσχει από τη νόσο, αλλά να μην έχει καμία συμπτωματολογία ή να παρουσιάζει μόνο έντονο πυελικό άλγος. Άλλα συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι: Δυσμηνόρροια (πόνος στην περίοδο),Δυσπαρεύνια (πόνος στη σεξουαλική επαφή),Αίσθημα δυσφορίας στην κοιλιακή χώρα και Υπογονιμότητα. Φαίνεται ότι υπάρχει κληρονομική τάση εμφάνισης ενδομητρίωσης, αφού οι γυναίκες που αναφέρουν συγγενή πρώτου βαθμού με την πάθηση έχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο να πάσχουν και οι ίδιες, σε σύγκριση με όσες δεν έχουν ανάλογο οικογενειακό ιστορικό.
Ο γυναικολόγος για αυτό το λόγο πρέπει να παίρνει ένα πολύ αναλυτικό ιστορικό, πέρα από την καταγραφή των συμπτωμάτων της γυναίκας, και μετά να ακολουθεί η εξέταση με τους υπερήχους που μπορεί να αναδείξουν το πρόβλημα. Η πιο αξιόπιστη διαγνωστική μέθοδος της ενδομητρίωσης είναι η λαπαροσκοπική διερεύνηση, η οποία είναι μία μικρή χειρουργική επέμβαση που διεξάγεται υπό γενική αναισθησία. Έχει μεγάλη επίσης σημασία να είστε σε θέση να περιγράψετε με σαφήνεια στο γιατρό σας πότε ακριβώς εμφανίζεται ο πόνος (εάν υπάρχει), πότε εκδηλώθηκε για πρώτη φορά, πόσο διαρκεί και αν υπάρχουν τρόποι ανακούφισής του. Η θεραπεία που θα σας προτείνει ο γυναικολόγος σας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία σας, η βαρύτητα των συμπτωμάτων, η σοβαρότητα της πάθησης και η επιθυμία σας να τεκνοποιήσετε στο μέλλον ή όχι.

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ)

Υπάρχουν αρκετά νοσήματα που μεταδίδονται κυρίως μέσα από την σεξουαλική επαφή και τα οποία δημιουργούν σημαντικά προβλήματα υγείας και δυστυχώς επιφέρουν, όπως το AIDS, κάποιες φορές και τον θάνατο. Η ασφαλής συνουσία και η πρόληψη μπορεί να προλάβει τη μετάδοση τους. Η χρήση προφυλακτικού κατά την ερωτική επαφή προστατεύει σε σημαντικό βαθμό τη μετάδοση κάποιων από αυτά τα νοσήματα. Τα πιο συνηθισμένα είναι : Χλαμύδια, Γονόρροια, Σύφιλη, Ηπατίτιδα Β (HBV), Γενετήσιος Έρπης (HSV-2), Human Papillomavirus (HPV)-(ιός-60 διαφορετικοί τύποι), Λοιμώξεις τριχομονάδων. Βακτηριακή κολπίτιδα, AIDS κ.α. Tα συμπτώματα μερικών από τα ΣΜΝ μοιάζουν μεταξύ τους, για αυτό ο γυναικολόγος είναι αυτός που θα συστήσει την κατάλληλη εξέταση και θεραπεία. Λόγω της ιδιαιτερότητας και πολυσύνθετης κατάστασης αυτών των νοσημάτων σωστό είναι για περαιτέρω πληροφορίες να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί μας, στα τηλέφωνα των ιατρείων μας.